Svenska Spel

"Tycker spelarna ska ha beröm"

Publicerad: 2017-06-05 17:50

Hemsidan har tagit ett snack med tränaren Jonas Johnson som blickar tillbaka på sin första säsong som tränare i Vita Hästen. 

Den allsvenska grundserien hade precis startat när det stod klart att du skulle bli Vita Hästens nya tränare, hur kändes det att komma in i laget i ett sånt läge?
- Jag tycker det var inspirerande även om det var en speciell situation.
 
Tycker du att det varit någon skillnad på att träna ett allsvenskt lag, jämfört med hur det var att träna Varberg i Hockeyettan?
- I grund o botten så är det inte så stor skillnad. På många sätt kan det vara lättare då spelarna är skickligare i allsvenskan. Det är lite mer uppmärksamhet kring allsvenskan men det gör det bara roligare.
 
Hur pass bra koll hade du på Vita Hästen innan du blev klar för klubben?
- Jag hade hyfsad koll då jag sett ett antal matcher med dom innan och ganska många av spelarna kände jag till sen innan.
 
Under säsongen hade du Fredrik "Grizzly" Eriksson som assisterande tränare, hur skulle du beskriva ert samarbete i båset under matcherna?
- Jag tycker vi haft ett bra samarbete och det var bra för mig att Grizzly, som varit i föreningen under en längre tid, var kvar. Grizzly har coachat backarna under match och jag forwards. Vi har bra dialog och det är sällan vi är oense.
 
Det finns många olika sätt att coacha ett lag, hur skulle du säga att din "tränarstil" är?
- Jag försöker att ha en situationsanpassad coachning vilket innebär att när jag måste vara mer aktiv så försöker jag vara det och sen finns det matcher eller perioder där spelarna behöver ha en lugnare och tryggare coachning och då försöker jag ge dom det.  
 
Johnson har spelat över 500 matcher i Frölunda och har vunnit två SM-guld i klubben. 
 
Du hade en väldigt lång och framgångsrik karriär som spelare, vad finns det för erfarenheter från tiden som spelare som du kunnat ta med dig i ditt jobb som tränare? 
Erfarenheten från att ha själv upplevt pressen och situationer på isen är bra att ha. Då kan jag förstå varför vissa saker händer. 
 
När grundserien summerades stod det klart att laget inte nått en plats bland de åtta främsta, kändes det som ett misslyckande eller fanns det ändå saker som varit positiva under den här säsongen, som ni kan bygga vidare på?  
- Det är klart att det direkt kändes som ett litet misslyckande men samtidigt så visste jag att spelarna gått igenom väldigt mycket under en ganska turbulent säsong. Jag tycker att spelarna ska ha beröm för hur dom hanterade allt. Det positiva är att man ofta stärks av att uppleva svåra saker och det tror jag också att dom flesta har gjort. 
 
För ett par månader sedan blev det officiellt att du kommer träna laget även nästa säsong, var det ett svårt beslut att ta från din sida? 
- Nej. Jag har trivts och ser väldigt mycket fram mot en ny säsong här i Vita Hästen. 
 
Hur tycker du att ert "nya" lag har tagit form under våren?  
- Jag tycker truppen ser intressant ut och det känns inspirerande att försöka skapa nåt riktigt bra tillsammans med spelarna. 
 
Om man är en spelare så siktar man oftast mot att nå en så hög serie som möjligt, tänker man på samma sätt om man är en tränare eller vad har du själv för mål som du vill uppnå?  
- Mitt mål är att utvecklas som ledare och försöka bli så bra som möjligt. Jag mäter inte mitt ledarskap i hur hög nivå jag är på. På allsvensk nivå så får man som ledare ta stort ansvar för så många olika saker, då resurserna är begränsande, så det kan många gånger vara mer utvecklande för ens ledarskap än att verka på SHL-nivå. 
 
Avslutningsvis, finns det någonting du vill säga till lagets supportrar?  
- Kom och stötta oss! Supportrarna betyder oerhört mycket för laget och hela föreningen och jag hoppas på samma stämning under matcherna i år som under fjolåret. 
 
Benjamin Lindkvist
 

Copyright © 2015-2018 Vita Hästen Hockey

Telefon: 011-16 00 41

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB