Svenska Spel

Motståndarkollen - del 5

Publicerad: 2017-07-03 13:33

Idag är det dags att ta en titt på en av Hockeyallsvenskans nya klubbar - anrika Leksands IF är tillbaka i serien. 

Att Leksand är tillbaka i serien är många säkert glada för, laget lockar publik oavsett var man spelar i landet och senast man höll till i Hockeyallsvenskan stod man för en makalös slutspurt som tillslut kunde ta laget till ett SHL-kval där man slog ut Modo. Säsongen i finrummet blev dock tung och i våras fick man försöka kvala sig kvar men då var rivalen Mora en för svår nöt att knäcka och nu är man alltså tillbaka i Hockeyallsvenskan. 

Om vi tar en titt på truppen i nuläget så har det hänt en hel del sett till hur laget såg ut när säsongen avslutades för några månader sedan, spelare som Alexander Ytterell och Johan Olofsson har lämnat laget men en del spännande värvningar har gjorts för att försöka kompensera dessa förluster. 

På backsidan har man förstärkt med jättetalangen Calle Själin som kommer från Östersund i Hockeyettan men som avslutade säsongen i Timrå. 17-åringen ses som en väldigt lovande spelare och draftades av New York Rangers under sommarens NHL-draft. 

På målvaktssidan har Henrik Haukeland lämnat för spel i Timrå men man har fått in en fullvärdig ersättare i form av Tex Williamsson som var en av seriens bästa på positionen den gångna säsongen, då han spelade i succélaget IK Pantern. Nu tillhör Williamsson Malmö Redhawks men lånas ut till Leksand. 

Lagets mest omskrivna nyförvärv är utan tvekan backen Fredrik Lindgren som lämnat Skellefteå AIK för spel i Dalarna. 36-åringen som har två SM-guld och över 500 SHL-matcher på meritlistan väntas få bära ett tungt lass i defensiven den här säsongen. 

Trots en stor spelaromsättning så finns det en del spelare kvar från förra säsongen, bland annat lagkaptenen Jesper Ollas som har siktet inställt på sin nionde säsong i klubbens A-lag. Lagets kanske största stjärna är Mattias Ritola, forwarden har representerat Detroit och Tampa Bay borta i NHL och värvades in mitt under den senaste säsongen. Många trodde att 30-åringen skulle lämna klubben när man åkte ur SHL men han har valt att stanna kvar och Borlängesonen borde bli en viktig del i Leksands jakt på ett avancemang tillbaka tillfinrummet. 

FAKTA: Leksands IF
Grundad: 1938
Stad: Leksand
Arena: Tegera Arena (7650)
Publiksnitt 16/17: 5737 (5:a i SHL's publikliga)
Lagets poängkung 16/17: Eric Castonguay, 22 poäng
Lagets skyttekung 16/17: Johan Porsberger, 13 mål
 
Spelarförstärkningar: Tex Williamsson (Malmö), Calle Själin (Östersund), Fredrik Lindgren (Skellefteå), Mattias Nilsson (Timrå), Alex Friesen (Chicago Wolves), David Åslin (Rögle), Anton Karlsson (Frölunda)
 
Spelarförluster: Henrik Haukeland (Timrå), Markus Lauridsen (EHC München), Alexander Ytterell (HV71), Johan Olofsson (Malmö), Sondre Olden (klubb ej klar), János Hari (Düsseldorfer EG), Rickard Hugg (Kitchener Rangers), Simon Norberg (Kristianstad)
 
 
 
Vita Hästens möten mot Leksand säsongen 2017/18
10:e Oktober (borta)
15:e November (hemma)
29:e December (borta)
14:e Februari (hemma)
 
Benjamin Lindkvist
 

Copyright © 2015-2018 Vita Hästen Hockey

Telefon: 011-16 00 41

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB