Svenska Spel

Motståndarkollen - del 6

Publicerad: 2017-07-10 14:15

Idag är det dags att ta en resa några mil söderut för att ta en titt på ett av lagen som Vita Hästen kommer möta den kommande säsongen. 

Vid Östersjöns strand hittar vi Oskarshamn, en stad med ett hockeylag som med åren blivit ett av Hockeyallsvenskans mest stabila lag. I höst gör man sin 19:e raka säsong i serien och laget kommer på många sätt se annorlunda ut jämfört med i våras.

Laget har tappat en del tunga pjäser sedan säsongen tog slut, bland annat backen Jonas Liwing som flyttat till Södertälje och inte minst Nicolas Deschamps som lämnar klubben för att testa lyckan i den franska ligan. Deschamps stod för 71 poäng under sina två säsonger i Oskarshamnströjan och nu gäller det att försöka ersätta den offensiva kanadensaren.

Om förlusten av dessa spelare är tunga så är man desto gladare över att ha lyckats förlänga med Manuel Ågren som vann både poäng & skytteligan i laget. 23-åringen stod för 20 mål under vintern och siktar nu in sig att göra sin fjärde säsong i moderklubbens A-lag.

Om vi tar en titt på spelare som värvats in så hittar vi en hel del talang, från Rögle lånar man in de lovande bröderna Lucas & Ludvig Elvenes. Ludvig gjorde totalt 26 matcher i SHL den gångna säsongen medans Lucas kan se tillbaka på en säsong som inleddes i Rögles J20-lag men som avslutades med att draftas av NHL-laget Vegas Golden Knights.

En annan lovande spelare som man lånat in från en SHL-klubb är backen Tom Hedberg. 17-åringen har värvats från OHL-laget Barrie Colts till HV71 men han behöver speltid på seniornivå och det hoppas man han har större chans att få i allsvenskan med Oskarshamn. Den lovande backen har, trots sin ålder, hunnit debutera i serien då han gjorde 21 matcher i Leksandströjan under säsongen 2015/16.

Mannen som lyckats knyta till sig de här talangerna är också ny i klubben, men knappast i Hockeyallsvenskan. Det är Asplövenprofilen Per Kenttä som flyttat söderut och nu hoppas Oskarshamn att han ska bli en tillgång för klubben.

Även i båset hittar vi ett nytt ansikte, Fredrik Söderström har flyttat till Norge och numera är det Björn Hellkvist som kommer träna laget. 40-åringen inledde tränarkarriären i Jonstorp för att sedan ta sig från Rögles juniorlag ända upp till A-laget. Efter att sedan ha spenderat tre säsonger i Malmös organisation kommer han senast från danska Rungsted.

Den gångna säsongen slutade Oskarshamn nia i grundserien så vi kan räkna med att man satsar på att försöka ta en plats bland de åtta främsta när säsongen drar igång om ett par månader.

FAKTA: IK Oskarshamn
Grundad: 1970
Stad: Oskarshamn
Arena: Be-Ge Hockey Center (3275)
Publiksnitt 16/17: 2190 (10:e i den allsvenska publikligan)
Lagets poängkung 16/17: Manuel Ågren, 38 poäng
Lagets skyttekung 16/17: Manuel Ågren, 20 mål

Spelarförstärkningar: Ludvig Engsund (Västervik), Karl Johansson (Vimmerby), Marcus Björk (Asplöven), Martin Fehérváry (Malmö J20), William Mäkinen (SaiPa), Tom Hedberg (HV71), Niklas Johansson (Tingsryd), Roope Ranta (SC Riessersee), Malte Sjögren (Kristianstad), Gustav Olhaver (Rögle J20), Oscar Josefsson (Vimmerby, try-out), Ludvig Elvenes (Rögle), Lucas Elvenes (Rögle)

Spelarförluster: Jonas Liwing (Oskarshamn), Daniel Nilsson (Lindlöven), Tobias Ekberg (IK Pantern), Mitch Wahl (Innsbruck), Emil Larsson (Nybro), Victor Svensson (Storhamar), Anders H Poulsen (Herning), Jakob Karlsson (Vimmerby)

Vita Hästens möten mot Oskarshamn säsongen 2017/18
22:e September (hemma)
3:e November (borta)
20:e December (hemma)
2:e Februari (borta)
 
Benjamin Lindkvist
 

Copyright © 2015-2018 Vita Hästen Hockey

Telefon: 011-16 00 41

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB