Hästen Fanz: "Vi hoppas många vill stå i klacken"

6 augusti 2018 13:20

Ispremiären är avklarad och snart börjar allvaret! Du missar väl inte matchen mot LHC den 7 augusti kl 19?

Vi har träffat Anders Johansson från Hästen Fanz för att känna på förväntningarna på laget. Det blev ett långt snack om spelare, resor och klackkultur.


Vad har du för förväntningar inför säsongen?

Framförallt längtar man efter att det äntligen ska dra igång! Jag tycker att vi har en rätt så intressant trupp i år, unga hungriga, lovande spelare.

Ja, Vita Hästen har ju satsat lite annorlunda än några av konkurrenterna...

Vi har ju inget överflöd av pengar. Som Leif Strömberg säger, kostnaderna drar snabbt iväg. Sen gäller det att spelarna ska passa in här socialt och allt möjligt.

Du föredrar att satsa ungt framför lite mer välkända namn?

Det är ju bra med något dragplåster också. Nu fick vi ju Christopher Fish som jag har följt i många år eftersom vi har mött dem. Han har varit jäkligt duktig både i Västerås och i Västervik. Sen hade det varit jäkligt spännande om vi kunde locka hit Jimmie Ericsson, jag tror att han ensam hade lockat 500 personer extra per match. En sån spelare skulle betala sig. [Tyvärr nåddes vi av nyheten att Jimmie skrivit på för Skellefteå strax efter att denna intervju gjordes.]

Medan vi ändå drömmer skulle man ju kunna drömma om att han och brorsan Jonathan Ericsson skulle kunna få spela ihop ett år...

Ja, det hade varit otroligt kul!

Vad tyckte du om förra säsongen?

Det var lite upp och ner, vi vann ju några i början och fick sen en svacka men vi slutade iaf nia. Lite surt att vi missade playoff, men alla experter hade ju tippat oss sist så det var skönt att smälla dem på fingrarna iaf. Under de här fyra säsongerna i allsvenskan har vi legat ganska långt ner i tabellen, men det har ju med pengar att göra också. Samtidigt har vi slagit förväntningarna.

Vad tror du själv om kommande säsong?

Man är ju ändå optimist, så topp åtta vore väldigt trevligt. Det skulle ju ge lite extra klirr i kassan också.

Åker du på många bortamatcher?

Vi arrangerade tio bortamatcher förra säsongen, sen var vi några som åkte själva på ett par matcher också. Det är ett härligt gäng som åker. Förra året åkte vi 524 mil, det fanns de som åkte ännu längre. För ett par år sen åkte vi i två minibussar till Haparanda, det var minnesvärt. Annars hade Hästen närmast av alla lag till bortamatcherna i fjol.

En del av lagen har ju med sig ganska många supportrar till Himpan också.

I fjol hade Timrå och Björklöven med sig rätt mycket folk ner, de är lite som Leksand med fans över hela landet.

Jag gissar att man inte åker enbart för hockeyn heller?

Vi åker inte bara för hockeyn, vi har jättekul vid sidan av också. Själva resan är rolig, det är kul att se olika ishallar och vi har en bra relation med de andra klubbarna.

Gör ni andra kringarrangemang också?

På augustifestivalen brukar vi ha ett stånd och värva medlemmar till Hästen Fanz och sälja lite souvenirer och så. Vårt mål är att så många som möjligt ska komma och heja på laget på matcherna.

Vad säger ni när folk frågar varför man ska bli medlem i Hästen Fanz?

För att vi har trevligt ihop. Vi försöker se till att alla som vill ska kunna följa med på våra bortamatcher, vi jobbar mot stök och oordning, man ska kunna ta med sig sina barn. Dessutom har man rabatterade bortamatcher som medlem, så om man åker på två bortamatcher är medlemskapet betalt. Men man behöver inte alls vara medlem för att stå i klacken, där är alla välkomna att heja oavsett om man är 5 år eller 90 år. Vi har mottot “en familj - en kärlek”.

Hur är förhållandet till styrelsen?

Rent allmänt har vi en bra relation. Vi vet att de jobbar för Hästens bästa. Vi vill ha en bra relation till dem och samarbetar gärna.

Hur ser samarbetet ut mellan de olika falangerna som hejar på Hästen?

Vi har ju lite olika målgrupper och så men vi har ju alla det gemensamma målet att det ska gå bra för Vita Hästen och vi jobbar tillsammans mot det målet. Vi brukar t ex kunna ta hjälp av Dårarna på K med hejaramsor där vi hjälps åt att ropa och svara.

Hur ser du på stämningen i hallen? Gillar alla det lite hårda klimatet mot domare och fans som kan uppstå emellanåt?

Det var värre förr, det är inte lika mycket hat nu för tiden, mer kärlek till egna laget. Men visst händer det att man blir irriterad på domslut eller liknande. Målet är att vi ska sjunga för att stödja vårt lag hela matchen, i med- och motgång.

Vad ser du fram emot att se på säsongspremiären?

Det ska bli skönt att komma in i kylan! Hoppas det blir mycket folk. Spelarna är alltid sköna, man kan alltid prata med dem när man är på stan eller så. Vi hade en kickoff för inte så länge sen där vi mötte spelarna i bowling och käkade lite mat och så.

Kan man komma för nära spelarna, så att man kanske har svårt att se deras prestationer objektivt?

Det finns kanske en liten risk för att det blir så, men man får komma ihåg att alla är människor.

Vad vill du se i matchen mot LHC?

Svårt, en sån match säger kanske inte säger så mycket i och med att det är så tidigt på säsongen. Man vill gärna se att det smäller lite och att vi visar vilka som är bäst i länet. Hoppas att det kommer mycket folk och att de följer med över säsongen sen.

Tack för pratstunden, vill du hälsa alla supportrar något?

Kom och stötta världens bästa hockeylag i Himpan och följ gärna med på någon bortamatch också!

Visst vill du följa laget under säsongen? Skaffa ditt årskort nu så har du din plats säkrad hela säsongen!