Vita Hästen studio - avsnitt 3

22 november 2020 14:32

I avsnitt 3 gästas vi av A-lagsspelarna Erik Borg och Arvid Degerstedt. Vi pratar bland annat om inledningen på Vita Hästens säsong och steget mellan junior- och seniorhockey. Vi pratar även om spelarnas karriärer, som började i Göteborg och Norrköping.


Erik startade sin karriär i Bäcken HC och spelade där fram till 2014, då han fick chansen i Frölundas J20-lag. Han fick en plats i Frölunda via ett tryout-kontrakt. Efter två säsonger i Frölunda blev det två säsonger i HockeyEttan med Halmstad, följt av en kort sejour i allsvenska Tingsryd. Säsongen 18/19 kom Erik till Vita Hästen, men resan hit har inte varit spikrak. Han fick inte spela TV-pucken och kom inte in på något hockeygymnasium. Det stora klivet kom senare när han fick chansen i Frölunda.

– Jag hoppas att man kanske har startat upp något form av exempel. Det är väldigt hetsigt när det gäller uttagningar till TV-pucken och hockeygymnasium. Det är nog många killar som faller ur skutan på vägen, men jag har alltid försökt tro på mig själv och jobbat hårt, säger Erik.

Arvid är född och uppväxt i Norrköping. Han startade sin karriär i Vita Hästen. När han var 15 fick hans chansen att spela i Linköpings U16-lag. Det blev sedan tre säsonger i Linköpings juniorverksamhet innan Arvid 2017 flyttade till Örebro. Där spelade han en halv säsong innan han fick möjligheten att träna med Vita Hästens A-lag.

– Jag kom hit vid jul den säsongen och fick göra några träningar. Jag kom in rätt bra i det hela, vilket gjorde att jag fick en ordinarie plats i A-laget nästkommande säsong, berättar Arvid.

Både Erik och Arvid har lyckats ta steget från junior- till seniorhockey, vilket är större än många tror.

– Många tror att om man har varit en producerande spelare i J20 Elit så ska man komma ut och vara detsamma i HockeyEttan eller HockeyAllsvenskan, men det är ett jättesteg. Du möter större och starkare spelare, det är en annan struktur på hockeyn och det gäller att vara mer noggrann, förklarar Erik.

Även Arvid tyckte att det var ett stort steg att gå från J20 till seniorspel.

– När man spelar J20-hockey kan man spela lite som man själv vill, men när du kommer upp och börjar spela med A-laget är det annorlunda. Du ska tänka och spela på ett annat sätt. Du möter även snabbare, smartare och större spelare vilket kan vara ett stort kliv att ta, säger Arvid.

Detta vara bara en del av intervjun med Erik och Arvid. För att höra resten av intervjun, titta på videoklippet i spelaren ovan eller besök Vita Hästens sida på Solid Sport.