Leif Strömberg: "Fansen har en enorm betydelse!"

31 juli 2018 15:00

Vi tog ett långt snack med huvudtränare och sportchef Leif Strömberg inför säsongen. Den 5 augusti kl 17:30 är du välkommen till Stallet för att träffa Leif och spelarna och få en glimt av förutsättningarna inför den kommande säsongen. Du missar väl inte heller matchen mot LHC den 7 augusti kl 19?


Hur har sommaren varit hittills?

Den har varit bra! Det har naturligtvis varit mycket jobb, men det är roligt och hör till säsongen. Mycket planering och strukturering och so far, so good.

Hur trivs du i Norrköping?

Mycket bra! Jag gillar stan och Norrköping är ju en riktig idrottsstad med bra fotboll, bra basket och vi jobbar hårt för att folk ska tycka att vi spelar bra hockey också. Det är en skön miljö att röra sig i och det är många som vill prata sport. Jag gillar jättemycket att vara här.

Har du mycket tränarsysslor på sommaren eller är du mer aktiv i din roll som sportchef?

Det är faktiskt en ganska vanlig fråga, men sommaren är en ganska intensiv period. Man inventerar spelare, håller individuella samtal och sen har vi ju rekrytering vilket även innefattar att försöka behålla spelare. Det är mycket relationsbyggande, många agenter som vill visa upp sina spelare och samtidigt försöker vi scouta vad som finns där ute. Vi tittar även på spelare som kanske kan vara aktuella om ett par år för spel i Vita Hästen. Det är ett ganska brett och djupt arbete men jag har bra människor omkring mig som arbetar hårt för Vita Hästen så det känns bara inspirerande.

Hur ser förberedelserna inför en ny säsong ut? Hur lägger man upp träningsupplägg och liknande?

Man börjar direkt när föregående säsong tar slut med samtal med samtliga spelare och även vissa kontakter med nya spelare. Sen har vi en dialog med fystränaren Micke Stenbom, som gör ett jättefint jobb för oss, om hur behoven ser ut inför nästa säsong, både kring vad de enskilda individerna behöver men även laget som helhet. Vi vill att killarna och tränarna tillsammans ska ta ett nytt steg. Om vi kan bli bättre i Vita Hästen så kan även spelarna komma närmare toppen och kanske få bud från en högre liga och det är vår skyldighet att skapa en miljö där spelarna kan utvecklas och bli bättre.

Sen är det även mycket planering och strukturering, jag och Fredrik “Grizzly” Eriksson och andra har tittat på spelprogram och tittat på när vi åker, när vi äter, när vi sover över, när vi ska träna när vi kommer hem osv. Vi lägger upp en översiktlig plan för hela säsongen som vi sedan bryter ner månad för månad, vecka för vecka. Sen måste man ändå alltid leva i den dag man är i. Som spelare måste man fokusera på att göra just den dagen man är i så rolig och intressant som möjligt. Om man tittar för mycket framåt så tar det fokus från vad man ska göra just där och då.

Hur coachar du ditt team omkring dig, din ledarstab?

Jag känner inte att vi har någon strikt hierarki på det sättet att allting måste komma från mig, för mig är det viktigare att det blir rätt och bra. Det är klart, ibland måste man ta ut riktningen, men jag har ingen prestige, det är många ledare som bidrar med åsikter och idéer. Dessutom har vi ju en skatt i spelarna. De är väldigt kunniga och jag tycker att det är viktigt att de får ta del av våra idéer och får möjlighet att säga vad de tycker. Det är ju hela teamet som ska lyckas, inte jag eller nån annan individ, det är hela Vita Hästen.

Alla i klubben är otroligt engagerade och det är till stor hjälp för mig som headcoach. Jag vill särskilt lyfta fram Dan Björkman som sköter väldigt mycket av pappersexcersisen så att jag kan ägna mig åt den praktiska verksamheten. Alla jobbar ju stenhårt för klubben, Yvonne Anglesjö och hela kansliet med Christian Ahl och Sara Eriksson, och tack vare det och Danne så har vi en snabb gång när vi tar beslut om saker.

Sen måste man ju vara en föreningsmänniska. Krävs det att man bär möbler eller målar en vägg så får man göra det.

Jag har inga problem med att stanna till på Ica Klockaretorpet och snacka hockey med folk. När det gäller jobb så gäller det att vara öppen och transparent, inte bara att säga att man är öppen när man vinner utan att man håller en bra linje och är öppen i både med- och motgång.

Du kom in som ett bollplank i december och fick ta över tränarrollen i januari. Hur är det att komma in i ett sånt läge, hur mycket kan man ändra på?

För det första så skulle jag komma in som sportansvarig och ta tag i vissa saker och sen tog klubben ett beslut om att skifta lite roller. Man ska veta att Jonas Johnson och Grizzly hade jobbat jäkligt hårt. Det här är en situation jag har varit med om ett par gånger. Ibland vill man ändra mycket, men det kan ofta vara en fallgrop. Ofta är det bättre att utifrån vad man har gjort tidigare smalna av och göra det enklare, se till att alla förstår. I det här fallet började vi jobba lite hårdare med video och hade öppna samtal i gruppen och jag tycker att killarna reagerade otroligt bra på det.

Sen handlar det till en del om att skapa lugn. Det är en fantastiskt bra grupp och man behöver inte gå in och domdera. Första matchen efter att jag tog över åkte vi ner och gjorde en fantastiskt bra match mot ett supereffektivt Pantern. Efter det fanns det utrymme att titta på hur många bra saker vi faktiskt gjorde. Jag tycker att gruppen skapade en lugn, trygg atmosfär samtidigt som de arbetade otroligt hårt på isen och det är en kombination som jag gillar.

Ser du någon skillnad i år när du får ta ansvaret för hela säsongen?

Ja, det är klart, men det gäller ju också att greppa allt bra som har gjorts tidigare. Såväl Niklas [Czarnecki] som Micke [Johansson] och Jonas [Johnson] har tillfört bra element och det vill man ju ta tillvara på. Samtidigt ser jag kanske hockey lite annorlunda än vad de gör. Jag tycker att gruppen reagerade otroligt bra när jag kom in.

Hur känner du inför resultatet förra säsongen? Vi slutade nia och var nära en play off-plats.

Vi vann väldigt mycket efter jul, många svåra matcher trots en del skadeperioder och vi gjorde det på ett bra sätt. Vi visade att vi inte spelar nån chip out-hockey utan vi spelade väldigt bra hockey för att vinna de här matcherna. Sen ska man vara otroligt ödmjuk inför vilka lag vi har omkring oss, det finns många bra hockeylag i Hockeyallsvenskan.

Hur tycker du att truppbygget ser ut i år hittills? Du har pratat en del om att du vill ha starka skridskoåkare?

Vi har gått ut med ett par nya namn nu, bl a har vi Felix Brodén som går in som lärling, han kan verkligen blomma ut och har tränat väldigt bra i sommar. Jag tycker att vi har fått in lite bättre spets i skridskoåkningen, vi har fått in mera kraft. Vi har mycket tekniska spelare rakt igenom truppen. Ta en sån som Kevin Elgestål, han har en otrolig skridskoåkning och powerskott, han kan gå hela vägen om han tränar bra. Det har kommit in mer muskler i form av Christopher Fish och Lukas Löfquist och vi ska naturligtvis ge dem förutsättningar att utvecklas ytterligare. Likaså Simon Krekula som är otroligt stark med pucken och som har utvecklats starkt i Skellefteå under Bert Robertsson och Stefan Klockare. Vi vill skapa en miljö där spelare kan få utvecklas och få spela på en så hög nivå som möjligt samtidigt som de hjälper Vita Hästen att ta nya steg. Så det har tillkommit spännande spelare till de spännande spelare vi redan har.

Är det något du känner att vi fortfarande behöver komplettera med?

Nej, inte direkt. Det finns ju alltid en budget att förhålla sig till men jag tycker att vi har ett otroligt spännande lag. Vi har ju också kulturbärare i klubben som Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson som har en otrolig spets. Vi har ju även en hel del andra egna produkter i laget vilket vi är glada över och det gäller ju att fler är beredda att bära den här kulturfanan.

Många supportrar verkar nöjda med strategin att satsa ungt och hungrigt men innan han skrev på för Skellefteå så var det också många som drömde om Jimmie Ericsson. Fanns det någon diskussion där?

Jimmie är en otroligt skön kille med en riktigt bra karaktär, han står för allt som vi vill stå för. Vi hade en diskussion, vi känner varandra och när han bestämde sig för att ta budet från Skellefteå så uppträdde han precis så jätteproffsigt som jag hade förväntat mig och det gjorde mig glad. Vi skulle självklart ha velat ha Jimmie, Skellefteå kommer nog att bli farliga i vinter.

På tal om att satsa ungt och hungrigt, hur mycket koll har du på ungdomarna som spelar i Vita Hästens ungdomslag?

Det intresserar mig enormt! Nu kommer ju Per Bäcklin in och ska jobba med ungdomshockeyn tillsammans med ungdomstränarna, det kommer att bli spännande. J18 gick ju upp i elit, ser väldigt spännande ut och det finns mycket prospekt där. Vi öppnar gärna A-lagsdörren ytterligare för att plocka in fler lärlingsspelare. För mig är det viktigt att Vita Hästens ungdomslag fortsätter att vara en bra utvecklingsplats.

Hur planerar man en vanlig vecka? Vem gör vad?

När man går på is i augusti så handlar det mycket om att få igång åkmotorn, timing och teknik. Passningsspel och anpassning är viktigt. Man tränar mycket spellinjer, hur vi vill spela. Sen bygger vi upp spelet med tre mot tre, fyra mot fyra, fem mot fem och tränar mycket på omställningsspel. För mig finns det inte så mycket hokus pokus i början utan man måste ta sig igenom vissa faser.

Jag och Grizzly jobbar med vår strategi och efter den punktar vi upp hur vi vill att det ska se ut i augusti, så här vill vi att det ska se ut, så här mycket ska vi träna. Vid det här tillfället kommer vi att köra dubbla pass och då har man kanske ett pass som är med spelinriktat och ett där man tränar på de här spellinjerna.

Mellan matcherna är mycket relaterat till vilka man ska möta. Man jobbar naturligtvis med sin spelstrategi, men om det är tre matcher på en vecka så handlar det mycket om att göra sig spelklar. Augusti är en viktig träningsmånad. Det är kul med träningsmatcher men resultaten i sig är inte så viktiga.

Annars ligger planeringen klar, och vi har en viktig dialog hela tiden här med Micke Stenbom, Grizzly och nu kommer vi ju även att kunna bolla med Per Bäcklin.

Du pratade lite grann om det här med linjer i spelet, kan du berätta lite om hur du vill att Vita Hästen ska spela?

Alla säger att man ska sätta press och det vill vi också göra. Det handlar inte bara om att kämpa utan om hur man kämpar. Om jag står på gatan och du kommer emot mig med en cykel så ramlar jag, men om jag springer upp vid sidan av dig och rycker i styret så ramlar du. Vi pratar om att ta bort fart med fart och att försöka använda våra resurser på ett smart sätt. Hockey handlar egentligen om omställningar och det gäller att få kontroll över de omställningarna. Vi vill kunna skapa ett puckinnehav och våga hålla i pucken och våga spela pucken på de ytorna man har tagit bort när man har pressat och tvärtom. Vi vill spela bort deras press helt enkelt.

Ett vårdande spel är viktigt men det är lika viktigt att ha ett spel som kan gå rakt i djupled och där är Timrå ett enormt bra exempel. De hade sin idé som de följde och gav inte bort någonting och där fanns deras SHL-biljett. De spelade otroligt bra hockey, det var kul att möta dem. Vi hade liknande idéer om hur vi vill spela och vi slog dem ju också hemma.

Truppen vi har kommer att passa för det här spelet, det är jag helt övertygad om.

Min grabb spelar med Vita Hästens sjuåringar och han tycker att det är väldigt kul när spelarna tar sig tid att ge en high five på väg ut efter uppvärmningen och sånt. Hur mycket tänker ni på interaktion och inspiration med fans?

Jag tyckte som spelare och som tränare att det är bara så jäkla kul att det är match! Den här delen med att visa öppenhet, heja på folk och sånt, det är en del av hockey för mig. Kan man inte fokusera på match för att man gör såna grejer så har man nog valt fel yrke. Hockey är ju underhållning också. Lika viktigt som det är att tänka på att backchecka på isen, lika viktigt är det att komma ihåg den här öppenheten, att heja på vaktmästaren eller alla människor som gör ett jäkla hårt och bra jobb idéellt för klubben i kiosker, som vakter och så vidare. Jag är stolt över att killarna visar den sidan och att de gör det med ett ärligt uppsåt.

Ibland har man som sagt tre matcher i veckan, är det svårt att få till någon kontinuitet i träningarna under sådana perioder?

Näe, det tycker jag inte. Hockey handlar mycket om att hålla igång teknik och åkning. Många gånger är det bättre att köra 35 minuter i max än att lalla runt i en timme. Sen är det ju mycket kompletteringar, på en sån här isträning tränar man kanske laget 35-40 minuter och sen kan det ju vara nån som har varit skadad eller har mindre istid som behöver köra lite extra. Sen är det ju lite specialträning som powerplay och så har vi mycket videoträning. Det får ju inte bli för mycket video, men jag gillar konceptet. Ganska ofta sitter jag med ett par spelare och en kopp kaffe och tittar på ett par specifika situationer och så diskuterar vi vad som var bra och vad man skulle kunna göra bättre. Där kommer vi tillbaka till det här med spelarnas kompetens, de bidrar otroligt mycket med sina kunskaper i såna här diskussioner. Jag är mer ett bollplank i de lägena, kanske kommer med tips om saker eller ställer krav på vissa saker, men för mig är det också viktigt att de själva får utvecklas. Relationen och dialogen är viktig.

Hur anpassningsbara är träningsuppläggen? Om man inser att man behöver träna mer på powerplay eller något annat, hur mycket ruckar man på planerna i sådana fall?

Man ändrar ju ständigt på saker, men just i ett sånt fall så har jag ett väldigt stort tålamod. Så länge jag ser att det är passionerat så känner jag inte att jag behöver styra alltför mycket. Sen kan det ju vara så att någon detalj i spelet låser sig och då kan det ju vara att man hjälper till att skruva lite. Man behöver ju inte alltid göra om något från grunden utan många gånger kan det hjälpa att man bara ger ett förtroende, att de känner att de har mandat att själva hitta lösningar.

Hur mycket tid och energi lägger man på teamkänsla och lag gentemot t ex tekniska färdigheter? Hur jobbar man med att få ihop gruppen?

Det är ett ständigt pågående. Det är allt ifrån aktiviteter som paintball och grillning till det vardagliga. Vi hade en spelare som var här och kände sig för lite och jag tänkte att jag skulle vänta med att presentera honom för att se hur han togs emot i gruppen och de var otroligt bra på att ta in honom.

Som tränare springer jag inte i omklädningsrummet i tid och otid och försöker vara någon lustigkurre, det är spelarnas område. Däremot tycker jag att det är jättekul att ta ett morgonkaffe med killarna och prata om allt möjligt, det behöver inte ha med hockey att göra.

Det är viktigt att människor mår bra och trivs för att de ska kunna prestera, speciellt i en grupp där man har en konkurrenssituation. Jag gillar när det är lite hög volym, när man umgås och pratar och skrattar.

Det kanske är extra viktigt om man är i en period av motgång? Ändrar sig ledarskapet när man har en tung period?

Jag strävar efter att inte ändra mig på det sättet. Det är klart att man blir jätteglad när man vinner, men man måste fortfarande ha fötterna på jorden. På samma sätt när man förlorar, att man håller sig lugn. Man kan inte beordra en vinst genom att gapa och skrika. Det finns ingen tolerans alls för lättja, men vi kan å andra sidan inte begära mer än att spelarna ska göra sitt bästa. Man kan inte skälla på en spelare för att han passar fel eller ramlar, sånt händer. Sedan försöker man ju hela tiden att skruva på saker för att bli ännu lite bättre oavsett om man vinner eller förlorar. En stor del av hockey är att anpassa sig efter situationen, att läsa av vad som händer.

Sen är det naturligtvis extra viktigt att få spelarna att prestera när det går tungt och då blir ju ledarskapet extra viktigt. Mår spelarna inte bra är det svårt för dem att prestera.

Ishockey engagerar också många människor och det är kul och bra att folk bryr sig. Alla har kanske inte hela bilden klar för sig kring exempelvis skador eller så, men man måste respektera att det finns ett starkt engagemang runt laget. Jag förstår att man tycker till om laguttagningar och annat, det gör jag också i andra sammanhang och det är kul! Det är ju en av orsakerna till att hockey engagerar, just att man kan ha egna åsikter till exempel kring hur laget borde spela.

Hur balanserar man tydligheten med spelidé och liknande mot att låta spelarna ta egna beslut i matchsituationer?

Det är viktigt att vara tydlig men det är också viktigt med öppenhet. Vissa saker har man tydliga regler kring. Säg att vi har lite rörigt i egen zon, då har vi en plan för hur vi ska hantera det. Sen tror jag att tydlighet skapar ett bra ramverk för kreativitet. Dessutom gäller det ju hela tiden att ha en bra dialog.

Hur ser man varje spelare när man har en trupp på 30 personer?

Det spelar egentligen ingen roll hur många spelare man har, man vill ju alltid se varje spelare varje dag. Det gäller att engagera sig och det här med att se en spelare kan ju vara att bara säga att “vilken snygg jacka du har idag” eller något liknande, så att han åtminstone känner att han har haft en kontakt med mig. En av sakerna jag verkligen försöker är att hälsa på alla varje dag, det är jätteviktigt. Killarna vill väldigt mycket och det krävs inte så mycket för att de ska känna att vi tror på dem ute på isen.

Är det positivt eller lite betungande att ha en så central roll som du har där alla sliter i en?

Jag tycker inte att det är betungande. Man måste ha tid för att förbereda sig själv på olika sätt, jag försöker t ex att se till att jag är pigg och utvilad varje dag för att kunna bemöta spelarna på ett bra sätt. Det är en central roll med mycket arbete, men det är också något man kan sakna lite under vår och sommar. Man är van att vara i centrum. Inte så att man vill synas och höras men man vill vara där saker händer och jobba med ledarskapet. Att se till att folk är enade och fungerar tillsammans, det är faktiskt jäkligt kul.

Vilken betydelse har fansen?

Enorm betydelse! Det var faktiskt något som slog mig redan när jag smög runt på första matchen mot BIK hemma innan någon visste att jag var klar. Jag hörde vilket engagemang det var från publiken. Man märkte snabbt också att folk ville verkligen prata hockey oavsett var man träffade dem. Våra fans har en enorm betydelse och flera av dem reste ju även med oss på många matcher, det stödet är ovärderligt. Jag hoppas verkligen att de förstår hur mycket de betyder för oss.

Det finns ju både de som följer nästan varje match på plats och de som kanske går på åtminstone några matcher per säsong.

Självklart och alla våra supportrar betyder väldigt mycket för att bygga upp det enorma tryck som finns i Himpan. Publiken lever sig med enormt på matcherna, jag har knappt varit med om något liknande. Så det är klart att alla fans är jätteviktiga.

Hur är det att spela inför hemmapubliken på Himmelstalund?

Det är få förunnat att stå i hemmabåset när det är drag i Himpan. Ta till exempel när vi hade så mycket sjukdomar och ändå lyckades vända mot Leksand, då bar ju publiken fram oss sista 30. Det blir så mycket lättare att göra den här back checken, att ta den där tacklingen eller täcka det där skottet när man har det där publikstödet.

Om man vänder på det, om man spelar en tuff bortamatch där publiken buar åt en, bryr man sig om det som spelare?

Det kan jag inte tänka mig. Jag tycker det är kul med engagerad publik. Det är kul att komma till Leksand eller Hovet eller Umeå, då får man visa vad man går för.

Händer det ofta att folk kommer fram och vill prata hockey? Är det kul?

Ja! Det tillhör sporten, man måste ta sig tid och det är kul när folk kommer fram och vill prata. Det tillhör jobbet att ta tillvara på engagemanget och svara på frågor. Det är mest glada tillrop. Ibland händer det att någon vill diskutera laget och uttagningar och sånt också och det får de gärna göra. Det finns ju också en stark idrottskultur i Norrköping med fotboll och basket. Jag har varit på IFK några gånger och publiken i Norrköping kan vara ganska tuff men den är också kunnig.

Har det hänt att du har fått en idé som du har velat prova efter ett sånt samtal?

Ja, det är klart att det har hänt genom åren. Det kan till exempel vara laguttagningar och sånt. Sen har ju inte alla hela bilden klar för sig alla gånger, det kan ju finnas många orsaker till att man exempelvis inte vill spela en spelare på en viss position.

Snart är det dags för ispremiär, hur känns det?

Det ska bli kul! Jag träffade några av spelarna häromdagen och snackade lite med dem. Vi går på måndag den 30:e och blåser igång direkt. Sen på söndagen den 5 augusti kör vi en öppen träff 17:30 i Stallet med lite övningar och en Skills Competition som alla är välkomna till. Vi har lite drop in här nästa helg när de ska värma skridskor i ugnen och fixa och trixa.

Värma skridskor i ugnen? Varför gör man det?

För att de ska få bättre passform. Man värmer upp dem och sen sätter man i foten så att skridskon ska forma sig efter den.

Den 7 augusti kl 19 är det dags för match mot LHC. Vad vill du se där?

Det kommer att bli kul! Det är ett kompetent lag och det kommer förhoppningsvis att bli riktigt bra underhållning, bra fart och bra entusiasm från bägge lagen. Det kommer att bli häftigt! Jag hoppas verkligen att folk kommer!

Är det en riktig värdemätare eller finns det risk att det blir lite jippo?

Nej, absolut inte! Det kommer att vara två lag som kör! Vi kommer att vräka på och det kommer LHC också att göra. Det kommer att bli riktigt bra drag!

Hur ser målsättningen ut inför säsongen?

Det är klart att man kan prata siffror men för oss handlar det om att göra varje dag så bra vi bara kan. Sen är det klart att vi vill spela play off och dit siktar vi också, det är inget snack om det!

Säsongen drar igång den 21 september kl 19 när Pantern kommer på besök, hur känns det?

Den dan man går på is så kör man direkt och sen längtar man såklart till att ligan drar igång, men det är många bra och roliga dagar som ska genomföras innan man kommer dit. Vi ser mycket fram emot seriepremiären, självklart!

Tack så mycket för att du tog dig tid med den här långa intervjun! Vad skulle du vilja hälsa supportrarna?

Det är härligt att ni finns och att ni är tillsammans med oss och skapar drag. Ni är superviktiga för oss, det ska ni veta! Ha en fortsatt trevlig sommar, så ses vi snart i Himpan! Det ska bli skitkul!

Visst vill du följa laget under säsongen? Skaffa ditt årskort nu så har du din plats säkrad hela säsongen!