RIVALMATCH SOM SKA FÖRENA LÄNET

3 maj 2018 09:50

SLAGET OM ÖSTERGÖTLAND Tisdag 7 augusti spelar LHC och VITA HÄSTEN i Slaget om Östergötland. En riktig rivalmatch som får tankarna att minnas Östergötlands ishockeyhistoria. Rivalitet på isen, men också en träffpunkt för de båda städernas gemensamma intressen.


–Det är en bra utmaning mellan två klubbar med stark historik i olika tidsperioder. Ett bra tillfälle att kicka igång intresset på båda håll inför säsongen och samtidigt skapa en återkommande mötesplats för de båda städerna, säger LHC:s klubbdirektör Anders Mäki.

Intresset runt derbymatchen beräknas bli stort, det finns många gamla känslor kvar mellan lagens supportrar och i själva matchen skall det vara full tävling.

Det är fem år sedan LHC och Vita Hästen senast möttes i match. Då vann LHC om än knappt. Vita Hästen får anses som underdogs då man är en serie under, men i ett derby kan allt hända, speciellt så tidigt på säsongen. Och tittar man i historien så låg Hästen före i början av 90-talet innan LHC klev förbi in mot 2000-talet.

–Vi vill skapa en årligt återkommande ”happening” som väcker upp städerna efter sommaren och blir en mötesplats för människor från de båda städerna, främst med tanke på näringsliv och upplevelser, säger Yvonne Anglesjö ordförande och klubbansvarig i Vita Hästen.

Om det slår väl ut är tanken att växla hemmaarena år från år och starta upp säsongen med ett rivalderby efter modell från Västerbotten där Skellefteå och Björklöven möts tidigt i augusti år från år.

Första Slaget om Östergötland spelas tisdag den 7 augusti i Himmelstalundshallen i Norrköping. Det blir starten på Augustifesten i Norrköping 7-12 augusti.

Biljetterna till matchen släpps exakt tre månader innan nedsläpp – måndag 7 maj kl 10:00. Klicka här för att komma till biljetterna

För mer information
Anders Mäki, LHC, tel 0709-11 31 33
Yvonne Anglesjö, Vita Hästen, tel 0707-75 43 70

VITA HÄSTEN – LINKÖPING HC TISDAG 7 AUGUSTI 19:00 HIMMELSTALUNSDHALLEN, NORRKÖPING

BAKGRUND Norrköping/Linköping – Vita Hästen och LHC – kort historisk överblick

Vita Hästen hade sin storhetsperiod i slutet av 80- och början av 90-talet. Våren 1990 var man bara något enstaka mål i sista omgången av kvalserien för att avancera till SHL (dåvarande Elitserien). Laget leddes av Torgny Bendelin och stjärnspelare som Rickard Rauge, Peter ”Firsov” Eriksson och Conny Gyllander och Kari Heikkilä. Satsningen fortsatte åren efter med bland annat Tommy Boustedt, f n generaldirektör på Svenska Ishockeyförbundet, som tränare och nyförvärv som finske VM-spelare Risto Jalo, men man nådde inte ändra fram.

Istället vände ishockeyframgångarna i mitten av 90-talet över till Linköping som också engagerade Tommy Boustedt i sin satsning, tillsammans med bland annat Gyllander, ”Firsov” och Pelle Martinsson och LHC lyckades också kliva upp 1999 och sedermera etablera sig i SHL efter några tuffa första säsonger. Ulf Weinstock hette tränaren som tog upp LHC och stjärnspelare vid det tillfället var Ulf Söderström, Mike Helber och målvakten Mattias Elm.

LHC har nu 18 säsonger i SHL medan Vita Hästen under många år fick spela på lägre nivå tills man 2014 åter klev upp i Hockeyallsvenskan och samma säsong också återigen fick kvala mot SHL. Där blev dock MODO för svåra i den avslutande matchserien. Samma MODO som 14 år tidigare stulit SHL-platsen för Hästen genom att göra tre mål i slutperioden i den sista matchen mot Rögle.

Nu möts Linköping och Norrköping igen efter att LHC slutat nia i SHL ifjol och uttåg i kvartsfinal mot Djurgården medan Hästen landade på samma plats i Hockeyallsvenskan, vilket i den serien inte innebär vidare slut- eller kvalspel.

Lagen möttes senast i rivalmöten 2009, 2012 och 2013 – då vid juluppehållet och i tre jämna matcher där LHC har gått segrande vid samtliga tillfällen.

Resultat tidigare träningsmatcher;
2009-12-18 Hästen – LHC 1-4
2012-12-20 Hästen – LHC 1-2
2013-12-19 Hästen – LHC 3-5